sunnuntai 12. helmikuuta 2017

ASIAN UUDELLEENMÄÄRITTELY ELI NÄKÖKULMAN VAIHTAMINEN

Meillä voi olla tunne jonkin vaikean asian kanssa, että mitään ei ole enää tehtävissä tai emme tiedä mitä tehdä. Se on tunne, mutta se ei ole totuus kaikissa tilanteissa. Mitä vaikeampaa asiaa joudumme käsittelemään, sitä kapeammaksi näkökulmamme alkaa muodostumaan ratkaisusta. Se voi johtua monesta syystä; muutoksen pelosta, epäonnistumisen pelosta, henkisestä voimattomuudesta tms. Syitä voi olla monia.

Tällaiseen tilanteeseen auttaa asian uudelleenmäärittely eli näkövaihtaminen. Ensimmäinen askel on määritellä ongelman ratkaisu tavoitteeksi eli haluan ratkaista tämän minulle sopivimmalla tavalla. Sen jälkeen lähdetään miettimään asia uudenlaisista näkökulmista. 

Jos ajattelemme vaikkapa erilaisia luonteenpiirteitä tai toisen henkilön käyttäytymistä.  Meillä erilaisia käsityksiä siitä, minkälainen piirre on hyvä ja minkälainen huono. Tämä käsitys on muodostunut kokemuksen, kasvatuksen tai muun tekijän myötä.  Suomen psykologinen instituutti on tehnyt korttisarjan Myönteistäjät, joka on ajatuksia herättävä korttisarja asioiden positiivisesta uudelleenmäärittelystä.

Otan seuraavassa esimerkkinä muutamia kielteisiä luonteenpiirteitä, joilla voikin olla myönteinen näkökulma tilanteesta riippuen.

Itsekäs ( meille muodostuu erilaisia mielikuvia itsekkäästä ihmisestä), uudelleenmääriteltynä itsekäs ihminen on valveutunut. Tämä puolestaan herättää ensin meidän mielessämme vastustusta, mutta jos asiaa lähtee miettimään avoimin mielin ja laajemmin, sieltä löytyy uusi näkökulma.

Lyhytjänteinen -- myönteinen näkökulma--  nopea käänteissään
Syyllistävä --- myönteinen näkökulma-- omatuntoja herättelevä
Aikaansaamaton -- myönteinen näkökulma - -hartaasti suunnitteleva
Huolimaton -- myönteinen näkökulma-- suurpiirteinen, valikoivasti huolellinen
jne.

Kaikille ihmisille on näin mahdollisuus löytyä oma paikka, jossa oma persoonallisuus pääsee oikeuksiinsa. Samalla tavalla on mahdollisuus löytää ratkaisu omaan ongelmaan miettimällä asiaa uudenlaisesta näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.